Åsarna Ski Academy satsar vidare med stärkt team

Vi tar med oss erfarenheter från ett första test-år och satsar vidare. Vi har påbörjat resan att bygga upp en verksamhet som handlar om att hitta strukturer och verktyg för elitidrottares försörjning både under och efter sin idrottsliga karriär och företagens behov av arbetskraft. Tack vare hårt arbete och bra dialog och stöttning från Bergs kommun, Lärcentrum i Bergs kommun och Åsarna Idrottsklubb hälsar vi nu Peter Lind, alpina teamet och Britta Johansson-Norgren, längdteamet välkommen. Marcus Ruus välkomnas även han, då han stöttar upp under hösten då Britta är föräldraledig.

Under hösten 2022 startade Åsarna Ski Academy upp verksamheten för andra gången i historien men nu för första gången med möjligheten att satsa på både längd och alpint. Året som gått har präglats av ett ständigt driv att tillsammans skapa en verksamhet som ska finnas kvar långt in i framtiden.

-Vi tar med oss lärdomar och erfarenheter från året och tack vare enormt stort stöd från kommunen, Lärcentrum, Fjällgymnasiet, Åsarna IK, företag och engagerade personer i vår närhet känns det nu fantastiskt att kunna säga att vi lyckats hitta lösningar som möjliggör en fortsättning, det säger Ketty Engrund, projektledare för Åsarna Ski Academy.

Stärkt tränarstab

Tack var hårt arbete och hjärta för skidåkning, inte minst från idrottarna själva och tränarna, har vi lyckats få till en attraktiv träningsmiljö som lett till att ansökningsunderlaget inför kommande säsong har ökat inom båda sporterna.

Thomas Ericsson fortsätter driva teamet för den alpina gruppen. Under året som gått har Thomas jobbat hårt tillsammans med tio alpina åkare. Ett bra gäng, med höga ambitioner och stort engagemang. Träningsviljan har varit på topp och lett till resultat och utveckling som resten av skidsverige sett. Detta har resulterat i att många duktiga idrottare nu sökt sig till oss och vi kan i takt med ökat ansökningsunderlag utöka teamet med Peter Lind.

Peter ansluter till Åsarna Ski Academy Alpint 1 september och är mycket erfaren och kompetent inom sporten. Peter och Thomas bildar en stark duo.  

Både Peter och jag tror på mycket träning och hög närvaro vid tävlingarna för att stötta och peppa åkarna. Vi kommer kunna jobba mer flexibelt med åkarna nu när vi är två, säger Thomas Ericson. Han fortsätter med att både han och Peter ser fram emot en ny säsong med ett ambitiöst gäng med många bra resultat och självklart många skratt och roliga stunder.

Alpinakademin

Glädjande är också att Fredrik Uusitalo fortsätter att inspirera och utveckla längdteamet, även inom längd utökas det med en halvtidstjänst. Fredrik har under året, tillsammans med Emma Wikén och längdgruppen, satt hörnstenarna, format och anpassat träningsmiljön som nu är grunden för fortsatt skidglädje och utveckling, både som grupp och individ. Emma Wikén avslutar sin tjänst och kommer att bidra med sin kunskap och erfarenhet på Fjällgymnasiet. Britta Johansson Norgren stärker upp längdteamet från 1 november. Britta har med hennes 20-åriga karriär inom traditionell skidåkning och långlopp mycket att tillföra gruppen. Hon är en föregångare vad gäller teknik och att våga gå sin egen väg.  Med hennes erfarenhet bildar Britta ett starkt team med Fredrik. Fram till 1 november kliver Marcus Ruus in som vikarie för Britta då hon är föräldraledig. Att det är just Marcus som kliver in känns värdefullt på många sätt, inte minst med tanke på hans erfarenheter från sin egen aktiva karriär.

Jag känner mig ödmjuk och tacksam för fortsatt förtroende i min roll. Året som varit har verkligen varit givande på många sätt. Att vi nu har möjligheten att jobba vidare med ett så starkt team känns mycket inspirerande, säger Fredrik.

Detta projekt har det helhetstänk som jag själv önskar skulle funnits under min egna aktiva karriär, vilket gjorde det självklart att tacka ja till att vara en del av Åsarna Ski Academy, det känns jättespännande, säger Britta.

Det ska bli kul och spännande att få vara med och bidra med de erfarenheter som jag fått med sig under åren som aktiv, säger Marcus

Medicinskt team

Ett medicinskt team bidrar till de aktivas framgång, under test-året har Åsarna Ski Academy påbörjat den resan med Monika Seth, fysioterapeut och belastningsergonom. Hon har en gedigen bred kompetens och erfarenhet av förebyggande behandling, lärande och utbildning inom Försvarsmaktens specialförband, Polisen och därtill yrkesidrottare inom bland annat balett och enduro. Monika fortsätter att var en del av teamet, vilket känns bra då det är ett område Åsarna Ski Academy prioriterar högt.

Jag tror på att förebygga och hitta balans i en kropp som är under hård belastning under lång tid, både fysiskt och mentalt”, säger Monika, fysioterapeut och belastningsergonom vid MoveU Seth AB.

Projektledning & Finansiering

Ketty Engrund har fått fortsatt förtroende att leda och driva processen vidare.

Jag ser med glädje fram emot att steg för steg, jobba med strukturer och hitta verktyg så att idrottare kan fortsätta sin elitsatsning och samtidigt bidra till arbetskraftsförsörjning. Många företag har stora behov av arbetskraft och jag tror att projektet kan bidra och skapa förutsättningar att matcha idrottares kunskap och intresse med företagets behov av kompetenser, säger Ketty.

Det första test-året har finansierats av Leader sjö skog & fjäll, Bergs kommun och lokala/regionala företag. De närmaste åren kommer fortsatt att verka i projektform där Bergs kommun, Lärcentrum och Åsarna Idrottsklubb blir extra viktiga samarbetspartners. Dessa tillsammans med företag som ser en vinning i satsningen är grunden till fortsatt utveckling.

Vi är medvetna om att det tar tid, kräver uthållighet och pengar för att bygga upp en verksamhet från grunden men vi är fast beslutna i att Åsarna Ski Academy ska bli någonting som finns kvar över tid och nu jobbar vi för tre nya år. Verksamheterna drar igång igen på allvar under augusti, berättar Ketty Engrund projektledare för Åsarna Ski Academy.

Starka träningsgrupper både längd och alpint

Det är fantastiskt att Åsarna Ski Academy redan år två kan presentera två fulla träningsgrupper och två väldigt starka team. De aktiva kommer få otroligt bra förutsättningar att fortsätta satsa på sin idrott.

Vi är väl förberedda på att ta emot de aktiva på ett bra sätt. Det känns förtroendeingivande och hedrande på samma gång. Vi är stolta och tacksamma över alla våra ambassadörer som hjälpt oss att sprida projektet och vår satsning, avslutar Ketty Engrund.

Alpina deltagare  Längd deltagare
Amalie Björnsgaard
Celine Loft
Ebba Årsjö
Lova Lundén
Maja Årsjö
Mathilda Hansson
Sanna Hjalmars
Arvid Borg
Alvin Guteland Beiming
Anton Rösnäs
Bosse Mikkelsson
Emil Nyberg
Emil Pettersson
Filip Jorälv
Gustaf Ångström
Oliver Bergklint Törnros
William Jonsson
Ebba Bengtsson
Irja Brandfjell
Wilma Johansson
Axel Erixon
Axel Åslund
Carl Rotvold
Edvard Sundman
Jens Burman
John Leander
Oskar Algotsson
Sven Leander  

Röster från idrottarna

Alpint

” Mina förväntningar inför säsongen är att åka mycket skidor, få bra stöd för att kunna kombinera min elitsatsning med studier och/eller jobb och ha lika roligt som förra säsongen. Jag ser fram emot att få åka skidor snart igen och göra det tillsammans med en motiverad grupp. Men tanke på hur bra allt funkade den här säsongen tror jag att Åsarna Ski Academy kan gynna min fortsatta utveckling genom att erbjuda engagerade och kunniga tränare samt att vi hela tiden strävar efter att hitta de bästa träningsförhållandena oavsett om det är läger, på hemmaplan eller på tävlingsorten. Dessutom är det en väldigt bra stämning i gruppen och alla hjälps åt vilket skapar bra förutsättningar för att kunna utvecklas”, säger Sanna Hjalmars, Åsarna Ski Academy – alpint

” Jag vill se starkt fokus och engagemang i gruppen, det stärker oss som individuella idrottare. Jag ser mest fram emot att se när jobbet vi lagt ner betalar sig och i slutet av säsongen när vi kan blicka bakåt och vara stolta över våra framgångar. Åsarna Ski Academy gynnar mig genom ett upplägg av elit under hela året, detta skapar motivation”, säger William Jonsson, Åsarna Ski Academy – alpint

Längd

”Åsarna har betytt mycket för mig under året, det är en positiv och utvecklande miljö där tränare och fysio är engagerade och stöttande. Det har gjort att jag utvecklats enormt. Jag ser fram emot ett nytt roligt år, med nya individer i gruppen som kan utvecklas tillsammans. Åsarna Ski Academy känns helt rätt eftersom träningsmiljön är otroligt bra och vi har en fin sammanhållning i gruppen, säger Wilma Johansson, Åsarna Ski Academy – längd

”Mina förväntningar är att Åsarna Ski Academy med vilja och ambition ska kunna hjälpa skidåkare att utveckla till det bättre och kunna få möjligheten att medverka i en professionell satsning. Med Åsarna Ski Academy får jag möjlighet att ha duktiga tränare och servicepersonal på hemmaplan som jag tror kan bidra till en fortsatt utveckling. Att träna som grupp tillsammans höjer nivån hos alla och man kan dra nytta av varandras styrkor”, säger Jens Burman, Åsarna Ski Academy – längd

Läs mer om oss, Åsarna Ski Academy – Åsarna Ski Academy (asarnaskiacademy.se).

Följ oss på IG

Längd, @asarnaskiacademyxc

Alpint,  @asarnaskiacademyalpine

Följ oss på FB

Längd, Åsarna Ski Academy

Alpint, Åsarna Ski Academy Alpine

Kontaktperson

Ketty Engrund, projektledare Åsarna Ski Academy

Telefon: 070-310 5009

Mail: ketty@asarnaskiacademy.se